Op 4 november werden in Portugal al speciale preventieve maatregelen afgekondigd voor 121 gemeenten/concelhos, zie onderaan.


Per 9 november wordt nu ook een nieuwe, preventieve, noodtoestand ("estado de emergência") van kracht. In de woorden van de president een "zeer gelimiteerde noodtoestand", zeg maar een noodtoestand "light". Deze is vooral bedoeld om bijvoorbeeld een samenwerking tussen de nationale en private ziekenhuizen te kunnen afdwingen. Maar ook wordt er een avondklok ingesteld in de 121 gemeenten met een hogere besmettingsgraad. In de Algarve gelden die maatregelen slechts voor één gemeente, São Bras de Alportel. Een volledige lijst van alle gemeenten volgt onderaan dit artikel.


Wat geldt er in die 121 gemeenten / concelhos?

> Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven. Er zijn een paar uitzonderingen (werk, opleiding, medisch).

> Thuiswerken is verplicht, tenzij echt niet mogelijk.

> Winkels sluiten uiterlijk om 22.00 uur, restaurants sluiten uiterlijk om 22.30 uur.

> Straatverbod/avondklok doordeweeks van 23h-05h en op zaterdag en zondag van 13h-05h (restaurants zijn dan dus ook dicht maar mogen wel thuisbezorgen).

> Niet meer dan 6 personen aan één tafel in een restaurant.


NB: tijdens het straatverbod mag je wel naar buiten voor het kopen van levensmiddelen en medicijnen, het uitlaten van de hond, kleine wandelingetjes, werk (met werkgeversverklaring), hulpverlening aan anderen en noodgevallen. 


De “tweede golf” van corona is in Portugal niet half zo zwaar als in Noord-Europa. Vooral in de Algarve zijn de cijfers relatief laag.

Maar net als in maart neemt de Portugese regering tijdig maatregelen om het virus in te dammen, en de Portugese bevolking begrijpt en accepteert dit. In vergelijking met veel andere landen in Europa zijn de maatregelen ook niet zo zwaar. Deze nieuwe maatregelen zijn geldig in "slechts 121" gemeenten, maar treffen 70% van de bevolking. Voorlopig zijn deze nieuwe maatregelen en de noodtoestand geldig tot 23 november, hoewel ze waarschijnlijk zullen worden verlengd.
Lijst van concelhos waarvoor de nieuwe maatregelen gelden:

*** Algarve ***

São Brás de Alportel

*** Alentejo ***

Alcácer do Sal, Beja, Borba, Estremoz, Redondo, Sines, Viana do Alentejo, Vila Viçosa

*** Lisboa e Vale do Tejo ***

Alcochete, Alenquer, Almada, Amadora, Arruda dos Vinhos, Azambuja, Benavente, Barreiro, Cadaval, Cartaxo, Cascais, Chamusca, Constância, Lisboa, Loures, Mafra, Moita, Montijo, Odivelas, Oeiras, Palmela, Rio Maior, Santarém, Sardoal, Seixal, Sesimbra, Setúbal, Sintra, Sobral de Monte Agraço, Vila Franca de Xira

*** Norte ***

Alfândega da Fé, Alijó, Amarante, Amares, Arouca, Baião, Barcelos, Braga, Bragança, Cabeceiras de Basto, Caminha, Castelo de Paiva, Celorico de Basto, Chaves, Cinfães, Espinho, Esposende, Fafe, Felgueiras, Gondomar, Guimarães, Lousada, Macedo de Cavaleiros, Maia, Marco de Canaveses, Matosinhos, Mesão Frio, Mogadouro, Moimenta da Beira, Mondim de Basto, Murça, Oliveira de Azeméis, Paços de Ferreira, Paredes, Paredes de Coura, Penafiel, Peso da Régua, Ponte de Lima, Porto, Póvoa de Varzim, Póvoa do Lanhoso, Ribeira de Pena, Sabrosa, Santa Maria da Feira, Santa Marta de Penaguião, Santo Tirso, São João da Madeira, São João da Pesqueira, Tabuaço, Trofa, Vale de Cambra, Valença, Valongo, Viana do Castelo, Vila do Conde, Vila Flor, Vila Nova de Cerveira, Vila Nova de Famalicão, Vila Nova de Gaia, Vila Pouca de Aguiar, Vila Real, Vila Verde, Vizela


Bron: https://www.publico.pt/2020/10/31/sociedade/noticia/teletrabalho-obrigatorio-obrigado-ficar-casa-muda-partir-proxima-semana-1937493

Copyright text and images/pictures: Cees Groenewegen/WinterInAlgarve