(geactualiseerd op 8 november 2020)

Allereerst: maak je geen zorgen!

De “corona”-situatie in Portugal, en vooral in de Algarve, is in vergelijking met Nederland en België goed. Zie het grafiekje hieronder (cijfers per 1 miljoen inwoners, dus je mag rechtstreeks vergelijken).


Je bent dus in Portugal en zeker in de Algarve waarschijnlijk beter af dan thuis. En gezien alle corona-ervaringen sinds maart 2020 zal dat ook wel zo blijven. Al vanaf het allereerste begin was Portugal snel met het nemen van duidelijke maatregelen. Daardoor zijn de Portugese cijfers altijd beter geweest dan die van veel andere Europese landen. Daarbij helpt dat er in Portugal veel wordt getest. Cumulatief is een kwart van de Portugese bevolking inmiddels getest, net zoals in België en in Groot-Brittannië. In Nederland is dat de helft minder.


Toch overwinteren?

Een recent onderzoekje onder Nederlandstalige overwinteraars in de Algarve wees uit dat overwinteren in de coronatijd eerder toe- dan afneemt. Een kwart van de overwinteraars is zelfs van plan langer te overwinteren als gevolg van corona. Gezien de grafiek hierboven is dat volstrekt begrijpelijk. Een ander argument is dat het gevoel bestaat dat Portugezen de coronamaatregelen serieuzer nemen. Overwinteraars voelen zich daardoor veiliger in Portugal. En de schone lucht en lage bevolkingsdichtheid spelen natuurlijk ook een belangrijke rol. 
Invloed zomertoerisme

Het zomertoerisme heeft geen invloed gehad op de coronacijfers van de Algarve. Op vakantie zitten mensen van nature nu eenmaal in één enkele bubbel. Thuis meng je vrijwel iedere dag de werkbubbel met de gezinsbubbel en daarna de vrijetijdsbubbel. Gaat het gezin twee weken op vakantie, dan pauzeert dat menggedrag. En er komt misschien een keer een jeepsafari voor terug, maar zelfs dat doe je dan met het hele gezin. Vakantie blijkt dus een uiterst effectieve manier van social distancing.


De reis

Waar je als overwinteraar natuurlijk wel even rekening mee moet houden is de reis. Vliegen is geen enkel probleem. Op de vliegvelden is alles perfect georganiseerd en vliegtuigen zijn door de goede luchtverversing een heel coronaveilig transportmiddel. Met de auto moet je even goed je tussenstops plannen. Vermijd grote steden als Parijs en Madrid want daar liggen coronarestricties het meest voor de hand. Maar dat deden de meesten toch al. Landelijke hotelletjes zijn er in Frankrijk en Spanje zat. Maak je over de terugreis overigens geen zorgen. De praktijk van afgelopen voorjaar wees uit dat wanneer je als Nederlander of Belg op weg naar huis bent, je zonder problemen iedere mogelijk gesloten grens doorkomt. Het ligt ook niet in de verwachting dat er nog grenzen gesloten gaan worden. Zelfs al komt er een tweede golf, landen zijn nu veel beter voorbereid. 


Gezondheidskaart

Ook als je een reisverzekering hebt, is het toch handig om je Europese Gezondheidskaart (EHIC) mee te nemen op vakantie. Daarmee wordt je door het Portugese Nationale Gezondheidssysteem geholpen alsof je een Portugese ingezetene bent. Die kaart kun je aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Er zijn zorgverzekeraars die ´m vanzelf al toesturen, of zelfs afdrukken op de achterkant van hun zorgpas. 


Afstand houden en handen wassen

In Portugal wordt aangeraden overal twee meter afstand te houden van niet-huisgenoten, dat is dus een half metertje meer dan je waarschijnlijk gewend bent. In de praktijk zul je dat verschil niet merken, hoogstens misschien in de restaurants waar de afstand tussen de tafels nog iets groter is. En natuurlijk moet je ook in Portugal zo vaak als mogelijk je handen wassen... 


Mondkapjes / maskers

Wat Nederlanders en Vlamingen mondkapjes noemen, heet in Portugal máscara (enkelvoud) of máscaras (meervoud). Ze zijn verplicht in winkels, in het openbaar vervoer, in restaurants, eigenlijk overal waar je binnen bent met andere mensen (die niet tot jouw huishouden behoren). Sinds 15 oktober wordt geadviseerd om het maskertje ook buiten te gebruiken, vooral op drukkere punten (denk aan winkelstraten). Je mag eigengemaakte maskers gebruiken, je kunt ook maskers kopen in de supermarkt of apotheek. Het is verstandig om al een aantal maskers mee te brengen van thuis, want ook onderweg zul je ze nodig hebben. 
Gezichtsschermen

Je zult in Portugal ook “viseiras” tegenkomen, doorzichtige gezichtsschermen die met een band aan het voorhoofd vastzitten. Winkelpersoneel gebruikt dat veel, ook particulieren mogen het gebruiken. Formeel hoef je dan geen mondmaskertje meer te dragen maar medici raden dat toch aan omdat het gezichtsscherm minder effectief is. 


Gel

Handgels kom je overal tegen, dispensers met een vloeistof of gel met 70% alcohol. Deze werken heel goed ter ontsmetting. Je kunt die gel ook in de supermarkt of apotheek kopen in kleine flesjes, zodat je het zelf bij je hebt. Breng je het mee van thuis, bedenk dan dat ze (voor zover mij bekend) in je handbagage in het vliegtuig maximaal 100 milliliter groot mogen zijn.


Vliegveld

Bij aankomst wordt op Faro Airport een temperatuurcontrole gedaan, deze gebeurt op afstand dus je merkt daar weinig of niets van. Overal in het luchthavengebouw moet je je maskertje ophouden. Toiletten zijn gewoon open en op diverse plaatsen zijn er handsanitizers met gel. 


Taxi, transfers en openbaar vervoer

In een taxi en ook in een privé-transfer mag de voorstoel naast de bestuurder niet worden gebruikt. Van de resterende plaatsen mag maximaal 2/3 worden gebruikt. In de praktijk betekent dit dat het maximum aantal gasten in een gewone taxi twee is. In een busje meer. En natuurlijk: maskertje/mondkapje op. Ook in het openbaar vervoer geldt: altijd maskertje op.


Auto

In je auto en in je huurauto mag je gewoon met leden van je gezin zitten zoals je dat thuis ook zou doen. En je hoeft geen maskertje te dragen.
Supermarkt

Een mondmaskertje/mondkapje is verplicht in de supermarkt. Je mag met meerdere gezinsleden inkopen gaan doen, maar je moet wel 2 meter afstand van anderen houden. Er wordt toezicht gehouden op het aantal personen in de supermarkt. Wil je de supermarkt op z´n rustigst aantreffen, ga dan vroeg bij openingstijd (vaak al om 8 uur) of juist heel laat net voor sluitingstijd (vaak tot 22 uur, de hípermercados soms nog later). Maar in de winterperiode zijn de supermarkten natuurlijk zelden of nooit erg druk. Bij het buurtsupertje komt het voor dat je buiten moet wachten tot de vorige klant klaar is. Sommige grotere supermarkten hebben stoplichten geplaatst om de drukte te regelen. Dat wijst zich vanzelf. Vrijwel altijd bestaat de mogelijkheid tot het desinfecteren van je handen met gel. 


Groepsgrootte

Je mag met maximaal 5 mensen samenkomen in het openbaar. Dat geldt ook voor restaurants en terrassen.


Restaurants, cafés en terrasjes

Tafels moeten op 2 meter afstand staan, tenzij er een barrière tussen is gemaakt. Je mag gewoon met je huisgenoten aan tafel zitten. Als je zit hoef je geen mondmaskertje op, maar als je rondloopt (naar de tafel of naar het toilet) wel. Buiten op het terras hoeft dat niet. Het personeel moet uitgebreide hygiënemaatregelen naleven. Een gedrukte menukaart bijvoorbeeld moet na ieder gebruik worden gedesinfecteerd of vernietigd. Het kan dus gebeuren dat je geen gedrukte menukaart krijgt maar moet kiezen van een wandbord. Terrassen zijn ideaal, er wordt aanbevolen zoveel mogelijk buiten te eten en te drinken als je “op restaurant” gaat. Daar is de luchtverversing immers beter.


Alcohol

Sinds 15 september 2020 mag na 20 uur geen alcohol meer worden verkocht, niet in cafés en niet in de supermarkt. De enige uitzondering is in een restaurant bij de maaltijd, dan mag het tot maximaal 1 uur ´s-nachts. Alcohol drinken in het openbaar is ook verboden. Deze maatregelen zijn gericht op het in toom houden van de jongeren en studenten, om zo de coronaverspreiding te beteugelen. Het is nog niet bekend hoe lang dit blijft gelden.


Openingstijden

Sinds 15 september 2020 mogen winkels pas om 10 uur opengaan (uitzondering: levensmiddelenverkopers mogen eerder). Het doel van die maatregel is de drukte in het openbaar vervoer te spreiden. Per gemeente mag de burgemeester vervolgens besluiten wanneer winkels dicht moeten, tussen 20 en 23 uur. Restaurants en cafés mogen tot maximaal 1 uur ´s-nachts open blijven. 


Strand

Op het strand mag je geen spelletjes als voetbal, badminton of frisbeeën en dergelijke doen. Geen gegooi of getrap of dingen wegslaan. Ook niet in het water en ook niet met de hond (die moet sowieso altijd zijn aangelijnd). Je moet op het strand ook netjes afstand houden, maar dat lukt in de winter natuurlijk wel. Toch gesloten?

Je kunt deze winter best voor een gesloten deur van een restaurant of winkel komen te staan. Door de restricties qua afstand tussen mensen en tafels is het voor sommige gelegenheden gewoon niet rendabel om open te gaan. Maar veel zaken zullen deze winter gewoon open zijn, juist omdat ze wat willen compenseren voor een erg matig zomerseizoen. 


Corona App

Er is een app voor je smartfoon beschikbaar, aan Portugese burgers wordt geadviseerd om deze app “StayAway covid” te installeren (ook beschikbaar in het Engels). 


Naleven

Een belangrijke reden dat Portugal het in de coronastatistieken zo goed doet, is dat de burgers de regels goed naleven. In algemene zin zijn Portugezen behoorlijk gezagsgetrouw. Als je hier te gast bent, houd je dus aan de regels. Coronaboetes voor ondernemers zijn torenhoog, en dus leven zeker zij de regels goed na. Maar per 15 oktober zijn ook de boetes voor particulieren verhoogd en wordt er strenger gecontroleerd. Naleven is dus een goed idee. 


Ziek?

Denk je dat je corona-symptomen hebt? Wil je zekerheid? Via het nationale gezondheidsnummer kun je snel en in principe gratis (vergeet je EHIC kaart niet) een coronatest regelen: +351 808 24 24 24. Ze spreken er Portugees en Engels (toets 9).

Ben je in de Algarve en regel je het liever in het Nederlands? Neem dan contact op met dokter Heino Folmer van het Orange Medical Centre (Nederlands sprekend) in Albufeira, www.orangemedicalcentre.com, telefoon (+351) 289 508 055. Hij zal de test voor je regelen en je verder helpen (je krijgt een keurige factuur voor je reisverzekering).

In Portugal kan iedere burger die dat wil gratis een coronatest doen, en dat is al zo sinds het allereerste begin. En er is altijd voldoende testcapaciteit geweest. Dit is de basis van de succesvolle corona-aanpak in Portugal. 


Noodtoestand?

Formeel geldt in Portugal per 9 november 2020 de noodtoestand, de "estado de emergência". Maar zelfs de president zegt dat het een hele beperkte noodtoestand is, een "noodtoestand light". Het doel ervan is vooral om de regering wat extra handelingsmogelijkheden te geven. Het enige direct belangrijke ervan is een avondklok in de 121 gemeenten met een hoge besmettingsgraad (zie hieronder)


Speciale maatregelen vanaf 4 november voor Lissabon, Porto, en nog een aantal gemeenten

In 121 gemeenten gelden vanaf 4 november wat strengere regels. Daar moeten restaurants al uiterlijk om 22h30 dicht en wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven. In de Algarve geldt dit alleen voor de kleine binnengemeente São Bras de Alportel. Op 9 november is daar een avondklok/straatverbod bijgekomen, doordeweeks van 23h-05h en in het weekend van 13h-06h. Voor een volledige lijst van de 121 gemeentes klik hier: winterinalgarve.com/blog/wat-verandert-er-op-4-november-2020.html


Dit artikel geeft de stand van zaken weer per 8 november 2020. Ik heb het naar beste eer en geweten gemaakt, maar ik kan helaas geen verantwoordelijkheid accepteren voor eventuele omissies, fouten of wijzigingen. 

Copyright alle teksten en fotos: Cees Groenewegen/www.winterinalgarve.com. Niets hiervan mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door printouts, kopieën, of op welke andere manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.